Medicamente împotriva pierderii părului și a menținerii densității capilare existente

 

Este cunoscut faptul că atât factorii hormonali cât și cei genetici joacă un rol esențial în dezvoltarea alopeciei androgenetica.
Cel mai pregnant factor care intervine în formarea și evoluția alopeciei este hormonul DHT.
Dihidrotestosteronul (DHT) este un metabolit biologic activ al hormonului testosteron, format în principal în prostată, testicule, foliculi piloși și glandele adrenale de către enzima 5α-reductază. Dihidrotestosteronul aparține clasei de compuși androgeni, denumită și hormoni androgenici sau testoizi.
În prezent există atât opțiuni medicametoase cât și nemedicamentoase care pot ține acest hormon, direct sau indirect, sub control.

Important: consultați întotdeauna un medic specialist înainte de a lua decizii personale cu referire la orice tip de medicație. Medicamentele pot avea efecte adverse  nedorite sau pot contribui la tulburări endocrine grave.

Opțiuni medicamentoase pe baza
de -sterid derivat

FINASTERIDA

Cea mai cunoscută substanță folosită în terapia medicamentoasă contra calviției din clasa derivatelor pe bază de steride este Finasterida.
Finasterida este un antiandrogen sintetic cu acțiune de inhibiție asupra enzimei 5-alpha reductase isotipul 1 și 2, enzimă responsabilă pentru transformarea testosteronului in dihidrotestosteron. Medicamentul este în principal uzat ca tratament primar pentru pentru adenomul de prostată și secundar în cazuri de calviție masculină.

Diverse studii clinice au arătat că finasterida este eficientă pe segmentul de populație masculin, cu aproximativ 65 - 75% dintre pacienți reacționând pozitiv la finasteridă, în timp ce 25 - 35% au nu raportat beneficii.

Dintre cei 65 - 75% care au reacționat pozitiv, la tratamentul cu finasteridă, un procent de circa 45% au raportat o creștere mai viguroasă a părului, iar 55% au raportat o reducere în numărul de fire telogene pierdute, care nu a fost însoțită de refacerea densității priedute.

Efecte secundare

Ca orice substanță antiandrogenă, finasterida are diverse efecte secundare.

Efecte secundare ale finasteridei raportate de mai puțin de 1% din bărbați în urma studiilor sunt disfuncția erectilă, pierderea libidoului, și  mai rar, dezvoltarea de ginecomastie (formarea de sâni). În cazul întreruperii tratamentului aceste efecte secundare dispar sau se ameliorarează.

Finasterida nu este indicată pentru femeile însărcinate deoarece poate duce la deformări ale fetusului.
Adițional este extrem de important ca bărbații care doresc să devină tați, să întrerupă administrarea de finasteridă (fie sistemică, fie topică) cu cel puțin 6 luni înainte de a planifica o sarcină deoarece finasteride poate trece in sperma bărbaților ca urmare a uzului ei, iar apoi aceasta poate fi pasată în cazul contactului sexual cu o femeie însarcinată.

 

DUTASTERIDA

Un alt derivat pe bază de steride este dutasterida. Aceasta are o fomulă chimică diferită de finasteridă.
Dutasterida este un inhibitor mai complex al tuturor celor 3 isoforme ale 5-reductazei și, prin urmare, este un tip de antiandrogen mai potent.

Ca și finasterida, acesta este un medicament utilizat în primul rând pentru a trata simptomele unei prostate mărită (hiperplazie).
De asemenea, este utilizat pentru căderea părului scalpului la bărbați și ca parte a terapiei cu hormoni la femeile transexuale.

Reacțiile adverse comune includ probleme sexuale de genul pierderea libidoului, probleme erectile, sensibilitatea sânilor și mărirea sânilor. Alte reacții adverse includ un risc crescut de anumite forme de cancer de prostată, depresie și angioedem. Expunerea în timpul sarcinii, inclusiv utilizarea de dutasteridă de către partenerului unei femei însărcinate, poate duce la vătămarea gravă a fetusului.
Datorită formulei chimice cu bis-trifluorometilfenil, dutasterida este mai efectivă decât finasterida în blocarea conversiei T in DHT, cu o rată de inhibiție ireversibilă de până la 98%.

 

MINOXIDIL

Acesta este prima substanță aprobată oficial ca și medicament, și comercializată pentru tratarea cheliei. Acțiunea sa farmacologică exactă nu este cunoscută, dar unii cercetători consideră că acest medicament ar dilata vasele de sânge, ceea ce duce la un flux de sânge crescut la nivelul scalpului și direct la o cantitate mai crescută de nutrienți directionati către rădăcina părului. Problema cu această teorie este că dacă pacienții si-ar masa zilnic scalpul și dacă ar avea o nutriție bună, logica dictează că problema chelirii ar fi rezolvată ără minoxidil, ceea ce nu este cazul.

Minoxidil se aplică pe scalp de două ori pe zi.

ATENȚIE! La întreruperea tratamentului, părul obținut pe durata terapiei cu minoxidil, va cade și nu va recrește, deci efectul psihologic poate fi semnificativ.
Două variante sunt disponibile: în concentratie de 2% și de 5%. Doar versiunea de 2% este utilizabilă de femei. Bărbații îl pot folosi, dar în comparație cu versiunea de 5%, efectele sale asupra creșterii și întreținerii părului sunt mult mai mici.

 

Opțiuni pe baza de -sterol derivat

KERATENE ALPHACTIVE RETARD (KAR)

Cel mai cunoscut produs care nu face parte din categoria derivatelor de steride este Keratene alphactive retard. Acest produs are la baza un complex de steroli iar mecanismul său farmacokinetic diferă de finasteridă sau de dutasteridă, substanțe care sunt inhibitori direcți de 5 alfa-reductază.

Spre deosebire de inhibitori direcți de 5 alfa-reductază, KAR este un depresor DHT indirect care acționează similar proteinelor sbhg sau albuminei și care se atașează de molecula liberă de Testosteron, nepermițându-i acesteia să penetreze peretele celular.

Datorită mecanismului de acțiune, KAR are o eficiență mai redusă decât echivalenții pe bază de steride, dar nu provoacă efectele secundare pe care acestea le pot avea.
Ca si la echivalenele pe bază de steride, efecte secundare pot fi: producție de sebum mai pronunțată, amețeață tranzitorie în special în primele două săptămâni de administrare. Nu sunt raportate efecte secundare legate de scăderea libidoului sau de defecte genetice.
În cazul întreruperii tratamentului aceste efecte secundare dispar sau se ameliorarează.

 

EXTRAS DE SAW PALMETTO  / SEMINȚE DE DOVLEAC

Folclorul forumist indică faptul că sursele naturale de steroli precum ar fi semințele de dovleac, saw palmetto, susan, etc., ar contribui la ameliorarea afecțiunii de hiperplazie și indirect, că aceste efecte ar fi benefice și contra pierderii părului.
Diverse studii știntifice au prezentat rezultate contradictorii asupra efectelor acestor surse asupra alopeciei androgenetica.
În funcție de studiul prezentat, concluziile variază de la efecte sensibil pozitive, până la lipsa oricărui efect marcant asupra evoluției AGA.
Sunt necesare mai multe studii elaborate pentru a stabili conclusiv dacă indicațiile terapeutice pretinse sunt reale sau nu.
Evident, rămâne la decizia fiecăruia dintre pacienți dacă să încerce sau nu astlel de produse.

 

Alte pagini relevante

Soluții nechirurgicale pentru menținerea densității capilare

Alternative nechirurgicale pentru managementul vizual al densității capilare