Întrebari frecvente și răspunsuri despre transplantul de păr

În acest articol răspundem la cele mai frecvente întrebări pe care pacienții le au cu referire la transplantul de păr.

De câte grefe sau unități foliculare de transplant am nevoie?

Cantitatea de grefe care urmează a fi transplantate și rezultatul în termeni de densitate sau acoperire „optice” sunt supuse la doi factori.
Pe de o parte, acestea sunt dependente de dimensiunea suprafeței zonei recipiente, iar pe de altă parte de proprietățile părului donator, cum ar fi densitatea zonei donatoare, dimensiunea diametrului firului de păr, culoarea părului și dacă aveți părul ondulat sau drept.
Pentru a putea determina cu exactitate numărul necesar de grefe în cazul dvs. individual, este necesară o sesiune de consiliere personală.

Pur orientativ, următoarea schemă este destinată doar pentru a vă face o idee de ansamblu și poate fi utilă pentru o autoevaluare inițială.

Pentru un pacient de transplant de păr cu clasificare pe scala Norwood 2 și 2A ar fi necesar un absolut minim de 1500 - 1800 grefe, preferabil 2000, pentru un rezultat optic excelent.

Pentru un pacient de transplant de păr cu clasificare pe scala Norwood 3, 3A și 3Vertex ar fi necesar un absolut minim de 2800 - 3000 grefe, preferabil  3300, pentru un rezultat optic excelent.

Pentru un pacient de transplant de păr cu clasificare pe scala Norwood 4 și 4A ar fi necesar un absolut minim de 3500 - 4000 grefe, preferabil  4500, pentru un rezultat optic excelent.

Pentru un pacient de transplant de păr cu clasificare pe scala Norwood 5A ar fi necesar un absolut minim de 5000 - 6000 grefe.

Pentru un pacient de transplant de păr cu clasificare pe scala Norwood 6 ar fi necesar un absolut minim de 6500 - 7000 grefe.

 

Este rezultatul transplantului de păr permanent?

Da. Rădăcinile părului (foliculii) sunt recoltați din zona din spate a capului și apoi sunt distribuiți în zona recipientă. În zona donoare, toate rădăcinile părului conțin informații genetice care fac foliculii să fie insensibili la hormonul dihidrotestosteron (DHT), cauza principală a chelirii la bărbați și femei. Această informație genetică nu se pierde, chiar și după redistribuire, astfel încât părul transplantat va crește în continuare pe zona recipientă, de-a lungul întregii vieți.

Este posibil să-mi refac densitatea părului din tinerețe? Voi arăta la fel cum eram atunci?

Pentru oricine care optează pentru un transplant de păr, trebuie să fie clar:
numărul firelor de păr donatoare din zona din spatele urechilor este finit (limitat).
Prin urmare, este foarte important să redistribuim acește grefe cât mai eficient și estetic, deoarece ele vor rezista o viață întreagă.
Chirurgia părului nu este un truc magic și a oferi cuiva un cap plin de păr ca la un adolescent tipic cu până la 100.000 de fire de păr, rămâne practic imposibil de realizat.

O condiție prealabilă importantă pentru satisfacția dvs. cu rezultatele transplantului de păr este ca să aveți așteptări realiste în ceea ce privește densitatea și dimensiunea suprafeței care pot fi acoperite prin intermediul transplantului de păr.

Cât de dureros este tratamentul?

Prin utilizarea anesteziei locale, întregul tratament este nedureros.
Un anestezic local este injectat cu cea mai mare grijă în zona donatorului și, mai târziu, în zona recipientă. Seara și în timpul nopții după tratament, simți o durere a plăgii oarecum enervantă, care poate fi ușurată cu calmante ușoare.
În maximum două - trei zile și această durere va dispărea.

Ce trebuie luat în considerare înainte de tratament?

Mai multe indicații care trebuie urmate chiar înainte de transplantul de păr sunt menționate mai jos:

Cu o zi înainte de procedură, nu bea băuturi alcoolice și mergi la culcare la timp, astfel încât să fiți cât mai bine odihnit.
În ziua tratamentului purtați haine care se potrivesc, care nu trebuie să vă treacă peste cap atunci când le puneți sau le scoateți.
Cu zece zile înainte de tratament, nu luați aspirină și alte analgezice care conțin acid acetilsalicilic.
Acest lucru este valabil și pentru amfetamine și alte stupefiante.
În cazul în care luați în mod regulat medicamente pe bază de rețetă, informați medicul înainte de ziua operației.
Dacă luați în mod regulat anticoagulanți sau medicamente care conțin cumarină, cum ar fi Marcumar, atunci va trebui mai întâi să informați chirurgul.

 

La ce vă puteți aștepta după tratament?

După tratament apare o umflare ușoară care poate afecta și fața o zi sau două mai târziu. Deși efectul se poate asemăna chiar cu un boxer după un meci de box, această umflare este complet (sau aproape) nedureroasă.
În termen de 5 - 7 zile, umflarea țesutului se va reduce și va deveni neobservabilă. O serie de mici cruste apar pe suprafața zonei transplantate care cad după aproximativ 10 - 14 zile. În caz de chirurgie FUT, suturile pot fi îndepărtate după două săptămâni. Dacă locuiți departe de clinica care vă face operația, puteți apela la un medic generalist care vă va putea scoate firele.
În orice caz, pentru a vă vindeca corespunzător în primele 2 - 3 săptămâni, evitați sportul, transpirația, munca fizică grea, precum și lucrul într-un mediu prăfuit. Pentru primele patru săptămâni, trebuie evitate următoarele: înotul (din cauza clorului), lumina directă a soarelui, precum și șezlongul, sauna și purtarea perucii.
În primele 2 până la 8 săptămâni, grefele de păr transplantate vor cădea temporar.
Acest lucru este complet normal, precum și inevitabil.
Cauza este o lipsă temporară de oxigen la rădăcinile părului în timpul tratamentului.
Acestea sunt slăbite în așa fel încât rădăcinile părului să devină temporar latente și părul să cadă mai întâi. După aproximativ 3 - 4 luni, primele rădăcini de păr încep să producă din nou păr. Mai mult, atunci când părul începe să crească din nou, progresul și viteza de creștere variază mult de la pacient la pacient.
După aproximativ 6 - 7 luni de la tratament, firele noi vor avea aproximativ 5 până la 7 centimetri și par considerabil mai groase decât părul inițial.
În total, părul este mult mai plin și mai gros, în comparație cu câteva luni mai devreme.
Aceste rezultate continuă să se îmbunătățească chiar și după 8-12 luni.
Rezultatele finale pot fi așteptate abia după un an.
În mod normal, noile fire de păr continuă să crească pe parcursul vieții și pot fi tăiate și coafate oricum doriți.
Nu sunt necesare produse speciale pentru un tratament suplimentar. Puteți utiliza produsele obișnuite pe care le-ați folosit întotdeauna; șampon și, dacă doriți, gel, ceară sau spray de păr, la fel cum ați făcut anterior.

 

Alte pagini relevante

Detalii esențiale depre îngrijirea postoperativă și succesul transplantului de păr

Cauzele pierderii părului, diferențierea și evoluția calviției pe scala Norwood Hamilton / Ludwig Olsen

Tehnici moderne pentru transplantul de păr FUE vs. FUT