baldyguy

Cauzele pierderii părului, diferențierea și evoluția calviției pe scala Norwood Hamilton / Ludwig Olsen

Mulți oameni se întreabă ce cauzează pierderea părului. Cauzele pierderii părului variază în funcție de o serie de factori, incluzând genetica (aceasta este adesea cea care determină chelirea sau afecțiunea alopecia androgenetica, pe scurt AGA), diverse boli (cum ar fi boala tiroidiană) dar și medicamentele pe care le luați. Cea mai bună modalitate de a descoperi cauzele căderii părului și de a afla dacă acestea pot fi prevenite sau dacă efectele sale sunt tratabile este să vă informați și să vă educați despre aceste aspecte.

 

Foliculele, o resursă prețioasă, limitată

Capul uman are în medie aproximativ 100.000 de foliculi de păr care produc, în medie, 140.000 de fire de păr.
Fiecare folicul poate crește aproximativ 20 de fire individuale de păr complet maturizate, în decursul vieții unei persoane.
Zilnic pierdem 30 până la un maxim care poate atinge chiar și 120 de fire de păr, acest număr fiind puternic influențat de stilul de viață și predispoziția genetică la pierderea părului și la chelire.
Căderea părului este un proces complet natural, care pregătește calea pentru creșterea unui fir nou de păr.
Pierderea progresivă, permanentă a părului sau chelirea, implică starea de absență a părului pe pielea scalpului, stare numită clinic, Alopecie.

 

Chelirea, un proces ireversibil cu cauze subtile

Cea mai frecventă formă de chelie este o afecțiune a părului care se manifestă prin miniaturizarea progresivă a firelor de păr, numită alopecie androgenică care apare la atât la bărbații adulți cât și la femei.
Chelirea la bărbați se caracterizează prin pierderea progresivă densității capilare și este cunoscută sub numele de „recesia liniei frontale a părului”.
Deoarece severitatea și natura cheliei pot varia foarte mult, alopecia androgenetica este clasificată pe scara Hamilton-Norwood, pe o scală de la 1 la 7.
Această scară a fost introdusă pentru prima dată de Dr. James Hamilton în anii 1950 și ulterior revizuită și actualizată de Dr. O'Tar Norwood în anii 1970 și reprezintă grafic modelul de chelie la bărbați.
Observați scara Hamilton-Norwood O'Tar și aflați mai multe despre semnificația fiecărei faze.

norwood

Pe de altă parte, femeile prezintă un alt fel de chelie. Gradul recesiei liniei capilare este măsurat pe scara Ludwig.
Chelia la femei are un model difuz de pierdere a densității capilare, cu răspândire din zona centrala a scalpului, către urechi.  Consultați scala Ludwig și aflați mai multe despre semnificația fiecărei faze.

ludwig

Cauzele tipice care provoacă chelirea

Incidența tipului de chelire variază de la individ la individ, în funcție de fondul genetic. Factorii de mediu nu par să afecteze foarte mult tipul de chelie, dar există și alți factori care pot influența gradul și viteza miniaturizării părului.
Iată câtiva dintre cele mai frecvenți factori care duc la pierderea progresivă a densității capilare.

 

Steroizi specifici de tip androgen T / DHT
Influența pe termen lung a hormonului DHT asupra foliculului pilos declanșează procesul de miniaturizare a foliculului; această condiție se numește alopecia androgenetica, pe scut AGA.
Creșterea părului axilar (sub braț), pubian și a bărbii este dependentă de testosteron și de dihidrotestosteron (DHT). Testosteronul este transformat în DHT în mediul intracelular prin intermediul unei enzime numită 5 alfa-reductază.
În cazul AGA, ciclul de creștere a părului este de asemenea afectat. Durata fazei de creștere (anagenă) se scurtează iar durata fazei de repaus (telogenă), creștere.
Alopecia Androgenetica (AGA) este cea mai comună formă de chelire. Detalii despre alopecia androgenetica...

Inflamația foliculară pe fond autoimunitar
Datorată interacțiunii biochimice la nivel celular, în jurul papilei și foliculului, inflamația foliculară creată fie de factori autoimuni sau non-imuni, duce adeseori la chelirea cunoscută sub numele clinic de Alopecia Areata. Citeste mai mult despre Alopecia Areata.

Cauze hormonale și medicamentoase
Începerea sau oprirea terapiei contraceptive poate duce la pierderea pronunțată a părului sub formă de efluviu anagen sau efluviu telogen.
Multe femei suferă de sindrom ovarian polichistic (PCOS) sau hiperandrogenism din cauza suplimentării exogene cu testosteron (la femeile post-menopauză) sau utilizarea progesteronului androgenic (contraceptiv).
Aceste forme de cădere a părului pot fi adesea oprite prin încetarea suplimentării cu androgeni sau prin adăugarea de spironolactonă orală, care este un diuretic cu proprietăți anti-androgenice. Anumite pastile anticonceptionale care contin drospirenonă, pot fi de asemenea de ajutor.
De asemenea important de reținut, retrovirale specifice folosite la tratamentul persoanelor HIV+ ca de exemplu Lamivudină / Zidovudină Aurobindo (1 din 10 pacienți) pot avea ca efect secundar instalarea alopeciei areata indusă pe fond medicamentos, dar care poate lua forme de prezentare și extindere, similare cu alopecia androgenetica.

Recomandare: citește și despre factorii exogeni care pot contribui la dereglarea sistemului endocrin la bărbați și la femei

 

Efluviul telogen pe fond nervos
Situațiile de stress constant sau de extrem pot duce la efluviu telogen. Detalii despre efluviul telogen...

Efluviul anagen indus pe fond medicamentos
Anumite medicamente, cum ar fi contraceptivele, pot duce la un dezechilibru hormonal indus. La fel și antibiotice cu spectru puternic sau cu spectru larg administrate o perioadă lungă de timp, precum și medicamentele anticoagulante sau cele folosite in chemoterapie pot induce efluviul anagen. Detalii despre efluviul anagen...

Retinol
Vitamina A excesivă, într-o doză mai mare de cinci ori decât aportul zilnic recomandat de 800 micrograme duce la căderea excesivă a părului. Este bine documentat faptul că acetatul de retinol în concentrație mare, pentru o perioadă îndelungată de timp va duce la regresia foliculului în stare latentă. Cu toate acestea, acest lucru poate fi inversat cu ușurință prin reducerea sau încetarea aportului excedentar de vitamină A.

Anemie
Lipsa gravă de fier (anemie) duce în timp la pierderea părului cunoscută sub denumirea de pierdere tranzitorie a densității capilare (PTDC). Femeile care au născut au lipsă de fier și ca urmare vor pierde temporar mai mult păr, după sarcină din cauza dezechilibrului hormonal care se creează după separarea copilului nou născut. Detalii despre pierderea tranzitorie a densității capilare...

Hypo- sau hipertiroidism
Hipopituitarism, hipoparatiroidism sunt afecțiuni care duc la o defecțiune severă a glandelor endocrine, producând astfel niveluri hormonale prea mici sau prea mari.

Șoc chimic sau radiativ cu UV A / UV B
Atunci când produsele topice cu formulare agresivă sunt aplicate pe pielea deteriorată a scalpului, sau dacă pielea capului este expusă pentru perioade semnificative la radiațiile solare puternice, se pot instala efecte negative la nivel dermal care afectează si foliculii de păr. Aceste efecte pot avea rol contributor în exacerbarea unei palete foarte variate de alopecia areata, precum alopecia cicatricială sau alopecia fibroasă.

Hipoxie foliculară indusă neurologic
Sindromul Parry-Romberg este unul dintre cele mai notorii cazuri. Acesta duce la o formă specifică de cădere a părului care seamănă cu alopecia areata.