Efluviul telogen (ET)

Termenul Efluviu Telogen a fost introdus pentru prima dată în lumea medicală de către Dr. Kligman în anul 1961 pentru a descrie căderea  acută a părului, având o origine benignă și care urmează după o perioadă scurtă de stress intens. Ulterior, Dr. Rebora a introdus și conceptul de Efluvium Telogen cronic.

Acest tip de pierdere al părului este caracterizat de o pierdere masivă difuză a densității părului datorită unui eveniment fiziologic major stresant, de intensitate semnificativă. Termenul ”telogen” (din limba greacă, telos = sfărșit & engleză, gen = geneză) se referă la faza ciclului de creștere în care se află foliculul la un anumit moment dat, respectiv, fază de pauză de dezvoltare.

 

Din punct de vedera al clasificării clinice, se disting două forme de Efluviu Telogen:

  • ET acut
  • ET cronic

 

În cazul tipului acut de Efluviu Telogen, căderea părului este bruscă și destul de intensă, cu instalare după o perioadă de stres care poate fi scurtă și foarte extremă. Cauze pot fi: accident, deces în familie, intervenții chirurgicale complexe care necesită o perioadă îndelungată de anastezie, febră mare, activități fizice extrem de intense.

Acești factori cauzali duc la blocarea mitozei celulare în matricea foliculară și aduc părul din faza anagenă, în faza telogenă.
Fenomenul de piedere cădere masivă a părului - Efluviu Telogen - poate implica un număr extrem de mare de fire de păr, ajungând și până la 85% din totalitalea părului existent pe scalp. Pierderea poate continua în timp, chiar și după trecerea perioadei de 75-100 zile necesară fazei telogene.
Durata standard a fenomenului de Efluviu poate varia între 70 si 100 de zile, interval care corespunde perioadei necesare foliculilor să își revină la starea lor biologică normală.
După această perioadă, ET se rezolvă spontan cu revenirea foliculilor în faza anagenă.

În cazul tipului de ET cronic, cauza stresantă este mult mai puțin clară. Cauzele suspecte pot fi de ordinul problemelor (psihice) de adaptare, stări de anxietate, consumul cronic al unor medicamente, diete inadecvate sau deficitare, boli cronice debilitante. Acestea tind să ducă la o pierdere mare de păr care poate dura luni sau ani, fără schimbare sezonieră sau remisie spontană. În acest caz, în timp, ET duce la o hipotrichoză larg răspândită cu diferite grade de severitate și poate fi ușor confundat cu una dintre variatele forme de Alopecie Areata.

Distincția dintre Telogen Effluvium și alopecia areata, deși destul de clară la nivel clinic, este în schimb mult mai dificilă în practică. Prin urmare, Efluviu Telogen este un fenomen caracterizat prin căderea excesivă a părului în număr de sute sau uneori mii de fire care au trecut deja în faza telogenă.
Pacienții cu Telogen Effluvium se plâng adesea de un sentiment de durere, mâncărime și înțepături, senzații de furnicare și chiar paresthesie la nivelul dermal al scalpului.
Cauza acestei senzații nu a fost încă explicată dar mulți cercetători îi atribuie un caracter nevrotic sau psihologic.
Notabil este ca structura firelor de păr analizate sub microscop electronic este similară cu cea a părului normal (terminal), cu părul „matur” în faza telogenă și fără elemente de involuție (lipsa firelor vellus).

 

În faza efluviului, relația dintre părul în faza anagenă și părul în faza telogenă (arătat de tricogramă) se schimbă foarte mult iar cam cel puțin 25% și până la 85% din păr se găsesc în faza telogenă în această perioadă.
Numărul firelor de păr căzute efectuat după un test de spălare (Wash test) ajunge ușor între 500 și chiar 1000 de fire de păr.
Cu ajutorul unui test de tragere (Pull test), se trece cu degetele prin părul pacientului și trăgând delicat, părul care rămâne prins între degete se numără și se poate vedea că acesta ajunge și câteva sute de fire. Testele de sânge nu sunt foarte utile în majoritatea cazurilor. Dacă această fază Efluvium apare în formele post-infecțioase, testele de chimie a sângelui arată o creștere a numărului de limfocite mai mare de 33%, cu un număr maxim de 4500 limfocite/ml. În timp, poate apărea hipotricoză, care poate fi mai mult sau mai puțin accentuată.

Singurul tratament eficient al efluviului telogen acut este evitarea cauzelor care l-au cauzat în primă instanță. Este foarte important ca medicul să prescrie oricărui pacient deprimat sau îngrijorat, un plan de tratament care să-l liniștească și să asigure timpul necesar pentru ca faza de Efluvium să treacă natural.
Printre medicamentele prescrise, corticosteroizii funcționează bine. În formele minore, este prescrisă o cremă cortizon non-halogenată (butrocrat de hidrocortizon) care trebuie aplicată local.
În schimb, în formele mai grave, de obicei se prescrie o injecție intramusculară de 40 mg de metilprednisolonă la fiecare 7 - 10 zile pentru aproximativ 3 cicluri care acoperă 1 lună de tratament. Aproape întotdeauna rezultatele sunt vizibile relativ rapid, ceea ce duce la o blocare eficientă a efluviului și la o revenire rapidă la faza anagenă.

Printre cele mai frecvente cauze ale efluviului cronic, trebuie menționată nașterea și stresul post-partem, alăptarea, boli de colagen, stres fizic sau psihic acut, otrăvire, tulburări endocrine, febră, durere, intervenții chirurgicale și pierderi de sânge, boli infecțioase cronice, deficiențe nutritive acute, situații nevrotice sau depresive, utilizare cronică sau abuz de droguri și anorexie.
La mulți pacienți cu Telogen Effluvium, putem găsi leucopenie (este necesar un test de anticorp antinuclear), boli de colagen autoimune sau lupus eritematos sistemic. Mai ales la femeile cu Telogen Effluvium, putem găsi anemie cu deficit de fier și lipsa altor minerale (în special magneziu și zinc), care sunt foarte importante pentru fiziologia părului. Reducerea sau lipsa mineralelor și electroliților (precum fier, magneziu, zinc, calciu, sodiu și potasiu) trebuie analizate și, dacă este necesar, corectate și reintegrate în regimul alimentar.

Printre alte cauze frecvente ce duc la Telogen Effluvium cronic putem remarca: donații frecvente de sânge, boli fizice grave, boli sistemice cronice (boli infecțioase, metabolice sau neoplazice), distiroidism și consumul de medicație precum retinoide, interferon, alopurinol, anticonvulsivante, medicamente antitiroide, beta-blocante, heparină, litiu, warfarină, hipervitaminoză de retinol (oricare formă de vitamina A) precum și unele contraceptive orale.
În unele cazuri, o intervenție chirurgicală sau un transplant de păr duce la efluviul telogen datorită stresului chirurgical, ceea ce duce la pierderea temporară a părului, de asemenea, în zonele care nu sunt tratate chirurgical, o apariție care creează o stare notabilă de anxietate la pacienți, regresia părului apare în majoritatea cazurilor, într-o perioadă care variază de la trei la douăsprezece luni.