Tehnici moderne pentru transplantul de par FUE vs. FUT

Principiul transplantului de păr este simplu: rădăcinile de păr (foliculii de păr) sunt extrase din partea din spate a capului, așa-numita zonă donoare apoi sunt implantate în zonele cu chelie, așa-numita zonă recipientă.
Foliculele de păr extrase din zona donoare conțin informații genetice care îi fac să fie imuni la semnalele chimice exercitate de către androgeni și își păstrează vitalitatea, continuând să crească normal pe parcursul întregii vieți.
Deși acest principiu este destul de simplu, derularea procedurii presupune o abordare extrem de atentă și precisă în fiecare fază a tratamentului. Un simț estetic dezvoltat precum și o doză semnificativă de talent microchirurgical din partea medicului curant formează premise de bază foarte importante pentru efectuarea cu succes a transplantului de păr.

 

Tehnici de extracție FUE/FUT

Următoarele două metode de tratament sunt norma pentru chirurgia modernă a părului:

- transplantul de păr minim invaziv cu extracție individuală a unității foliculare (FUE, Follicular Unit Extraction);
și așa-numitele
- transplantul de păr minim invaziv cu extracție masivă de folicule prin tăierea unei fâșii de piele de pe scalp (FUT, Follicular Unit Transplantion). În FUT, după decuparea fâșiei de țesut, foliculele sunt separate sub microscop, în unități cu câte 1, 2, 3 sau chiar 4 fire de păr.

 

Avantaje și dezavantaje ale tehnicilor de extracție foliculară

FUE este o tehnică înceată și migăloasă, care necesită timp și răbdare din partea echipei operatorii. Datorită acestei limitări, numărul maxim de grefe extrase și implantate pe zi poate varia de la 800 la 2000 de grefe, în funcție de abilitățile tehnicienilor medicali.
FUE este singura tehnică care permite operația minim-invazivă, cu cicatrici aproape neobservabile, datorită faptului ca instrumentul de inserție folosit la recoltarea grefelor are un diametru de până la 1 mm.

FUT pe de altă parte este singura tehnică de extracție foliculară care permite excecutarea așa-numitelor super-megasesiuni, ceea ce permite transplantul a mai mult de 3000, chiar și 4500 de unități foliculare pe sesiune.

În contrast cu FUE, FUT va lăsa o cicatrice observabilă în zona donoare.

În contrast cu FUT, tehnica FUE este foarte precisă și necesită o ședință lungă de tratament.
În general, cam 800 - 1200 de unități foliculare pot fi transplantate cu această metodă, într-un mod acceptabil profesional, în timpul unui singur tratament.
La fel ca în cazul transplantului tradițional FUT, FUE atât în faza de extracție cât și în cea de implantare, se realizează sub anestezie locală și sesiunea durează de obicei între 8 și 10 ore.
În cazul FUE, faza de recuperare post-operatorie este atât de scurtă încât tratamentul poate fi continuat fără probleme până la trei zile la rând.
După 4 până la 6 luni, o nouă sesiune de tratament poate fi continuată, atâta timp cât există încă suficient păr în zona donoare.

 

 

Extracția în cazul FUE

În cazul tehnicii de extracție foliculară FUE, foliculii de păr care urmează a fi transplantați sunt dezlipiți cu grijă și eliberați pe rând din zona donoare cu ajutorul unui ac special de 0,75 - 0,9 mm în diametru.
Nu rămân urme vizibile în zona în care părul a fost îndepărtat. Formarea țesuturilor cicatricial este atât minimală încât cicatricile de extracție sunt practic aproape invizibile pentru ochiul liber.
Procedura se produce fără bisturiu sau suturi. Sângerarea pe parcursul întregului tratament este rezonabilă, iar faza de recuperare este remarcabil de scurtă, doar câteva zile.

 


Extracția în cazul FUT

În FUT, o fâșie de piele de aproximativ 1,5 - 2.5 cm lățime și până la 30 cm lungime, este îndepărtată chirurgical din spatele capului, zona donatorului. Această procedură are loc sub anestezie locală și este complet nedureroasă. În această fâșie de țesut foliculii de păr nu sunt distribuiți în mod egal, ci cresc în grupuri mici de 1 până la 3 fire de păr. Fiecare din aceste grupări este definută ca ”o unitate foliculară / 1 FU).
Locul donatorului este apoi suturat cu atenție cu un fir fin. În general, la final rămâne o mică cicatrice care va fi complet acoperită de alte fire de păr din zona donatorului.
La închiderea plăgii se folosește o metodă specială de sutură denumită închidere tricofitică, care permite ca mai multe fire să crească prin cicatrice mai târziu.
În timp, cicatricea devine și mai inobservabilă.
În ciuda acestui fapt, o cicatrice permanentă este inevitabilă cu această metodă.
Atenție! Există și posibilitatea ca zona cicatricială să se extindă prin lărgire, în timp.
Pacientul trebuie să se aștepte la o anumită amorțeală numită parestezie tranzitorie, în partea din spate a capului care se estompează lent în decursul a 6-12 luni. Majoritatea pacienților nu prezintă nici un inconvenient din cauza acestei amorțeli.

 

Alte pagini relevante

Detalii esențiale depre îngrijirea postoperativă și succesul transplantului de păr

FUE versus FUT - care metodă să aleg? 

Întrebari frecvente și răspunsuri despre transplantul de păr

Soluții nechirurgicale pentru menținerea densității capilare