slits

Sliturile laterale, o tehnică ce garantează rezultate naturale

Tehnica sliturilor (fante) laterale este considerată una dintre cele mai mari inovații în domeniul chirurgiei restaurării părului.
Aceasta este o metodă inovatoare pentru a crea site-urile în zona recipientă, unde se vor amplasa grefele transplantate.
Cu ajutorul tehnicii fantei laterale, este posibilă obținerea unor rezultate extrem de naturale, replicând la perfecțiune unghiul de creștere și direcția părului indigen, și totodată asigurând minimizarea formării țesutului cicatricial.

Inventatorul tehnicii fantei laterale este Dr. Jerry Wong, care, în 2011, a primit de la ISHRS prestigiosul premiu Follicule de Aur pentru contribuția sa extraordinară în domeniul chirurgiei restaurării părului.
Dr. Wong a dezvoltat tehnica fantei laterale pentru a încerca să obțină cele mai naturale rezultate posibile, deoarece este de părere că la vremea respectivă niciun chirurg nu s-a concentrat suficient pe modul în care părul este poziționat în interiorul unei unități foliculare și pe orientarea lor pe scalp.
În opinia sa Dr. Wong susține că aceste două elemente au fost subestimate de către chirurgi care, până în acel moment, făceau inciziile paralele cu direcția de creștere a părului, folosind așa-numita tehnică de inserție sagitală.
Prin urmare, Dr.Wong a decis să schimbe drastic gradul de incizie făcându-l perpendicular pe direcția de creștere a părului. Dr. Wong a observat că prin rotirea acestui unghi de 45 de grade rezultatele nu numai că erau mai naturale, replicând la perfecțiune direcția părului indigen, dar și că se poate obține o mai bună acoperire a zonelor tratate și că a fost posibil să existe un total controlul unghiului și direcției de ieșire.

Tehnica slitului lateral în domeniul transplantului capilar a fost perfecționată în continuare cu utilizarea tăietorului Hasson, un instrument specific dezvoltat pentru a forja lamele chirurgicale adaptate la măsurile unității foliculare unice.
În plus, tehnica slitului lateral permite o imitare perfectă a orientării firești a părului, și are ca avantaj reducerea traumei dermale în zona recipientă datorită utilizării de lame adaptate. Inciziile practicate în tehnica de slit lateral sunt mai puțin adânci, și au o lungime între 0,6 și 1,2 mm.

Cu incizii mai puțin profunde, deteriorarea plexului vascular subdermic este redusă. Acest lucru este foarte important, atât în timpul ședințelor mega STRIP FUT cât și al celor de FUE. Cu un control total al unghiurilor și a direcției de penetrare, tehnica de slit lateral permite chirurgului tricolog să trateze zonele care prezintă unghiuri foarte acute, cum ar fi aripioarele laterale sau cele parietale.
Fanta laterală permite medicului să obțină un efect de acoperire mai bun datorită orientării perpendiculare a inciziilor. Totuți treuie notat că  prepararea cu microscopul a fiecărei unități foliculare este fundamentală pentru a obține naturalitatea maximă posibilă și pentru a elimina țesutul conjunctiv excesiv.

Când scopul operației este de a obține densitatea maximă posibilă, unitățile foliculare sunt pregătite pentru a permite realizarea unor incizii foarte apropiate unele de altele, prin aplicarea tehnicii de dense packing. În unele cazuri, foliculii tripleți sau cvadruplii sunt împărțiți pentru a face incizii foarte apropiate și mai puțin profunde, ceea ce permite un rezultat foarte natural. Odată cu fanta laterală, densitatea este obținută prin efectuarea unor incizii foarte strânse și nu prin aglomerarea unui număr mai mare de grefe tripleți. Aplicată corect și artistic, cu un planning pre-operator conștiincios, cu ajutorul tehnicii de slit lateral se pot atinge densități cuprinse între 45 și 90 de unități foliculare pe cm2.
Prin urmare, tehnica slitului lateral prezintă multe avantaje în comparație cu alte metodele tradiționale de inserție foliculară.

Dacă dorim să indicăm unele dintre dezavantajele posibile ale acestei tehnici, putem menționa faptul că pentru a stăpâni total această tehnică necesită mult timp și experiență. Dacă cel care o efectuează nu este suficient de pregătit, daunele potențiale sunt semnificative (în special formarea țesutului necrotic într-o anumită zonă), mai ales atunci când se încearcă efectuarea de dense packing, prin concentrarea de numeroase incizii într-o zonă mică a scalpului.
Adițional, în funcție de densitatea creată, atât riscul de ejecție (popping-out) al grefelor cât și rata de ejecție al acestora, este mai ridicat(ă) în comparație cu alte metode de creere a site-urilor în zona recipientă, unde incizia se poate face relativ mai adânc (3 - 4mm), comparat cu inciziile folosite în tehnica de slit lateral (1.9 - 2.7mm).

 

Citește și alte articole relevante...

FUT versus FUE

Înapoi la secțiunea resurse pentru clinici