Contracția dermală a zonei donoare la transplantul de păr cu extracție FUE

Procesul de contracție dermală post-op prin formarea de țesut cicatricial este absolut normal ținând cont de faptul că dislocarea volumetrică de țesut dermal, combinat per total, este semnificativă.
O abordare pre-operatorie bine planificată poate contribui la reducerea zonei contractate.
În imaginile de mai jos se văd exemple de contracție dermală a zonei donoare după extracție FUE la transplant de păr, folosind punch-uri cu diametru de 0.65 - 0.85mm pentru recoltarea de foliculi dubli si tripleți din zonele cicatriciale post-op, indicate în imagini.

În cazul specific prezentat în imaginile de mai jos, a rezultat o contracție totală de aproximativ 11% a zonei donatoare.
Și în prezent, mulți chirurgi folosesc pentru recoltarea de foliculi tripleți și quadrupli cu extracție FUE, punch-uri cu diametru de 0.9 / 0.95 / 1.0 / 1.1mm, pentru faptul ca extracția este cu mult mai facilă și rata de transecție este mai scazută.
Prin natura lor, punch-urile cu diametru mare, oferă comfort tactil si libertate de mișcare crescute, dar au dezavantajul de a lăsa adevărate găuri în piele.
Astfel, în multe cazuri în acre se folosesc punch-uri cu diametru mai mare de 0.9mm, contracția totală a zonei donoare poate ajunge si până la 14-15%, deci cu 26% până la 39% mai mare comparat cu contracția creată folosind punch-uri cu diametru sub 0.9mm.
Deși o asemenea rată de contracție dermală este relativ ridicată, aceasta inevitabilă în cazurile când se folosec punch-uri de diametru mare.

Dacă ținem cont de faptul că va fi posibil ca un pacient să fie supus nu doar la una ci la multiple operații de transplant de păr pe viitor, pentru a asigura un aspect estetic acceptabil al zonei donoare dar si pentru a garanta integritatea structurală a acesteia,
este recomandat de a se folosi punch-uri cu diametru sub 0.9mm și de a planifica distribuția foliculilor tripleți și quadrupli în așa fel încăt procentajul cumulat al acestora să rămână sub 20 - 25%, comparat cu cei dubli sau single.
Combinarea acestor două metode de lucru contribuie la un control mai eficient al ratei de contracție dermală, post-op, dar și la un aspect estetic final mai plăcut.

 

Autor: Marc Costin
Credite imagini: Dr. V. Zarev, Bulgaria

contractie-1
contractie-2
contractie-3