Tentația de a deveni un "Cover Model"

Pentru mai oricare dintre noi, tentația de a-și recupera podoaba capilară avută odinioară cât mai repede și cât mai complet este irezistibilă.
Mulți chirurgi de transplant de păr sunt dispuși să ne ofere această perspectivă, în schimb ar trebui să fii atent la un aspect crucial înainte de a spune "Da".

În decursul consultațiilor am venit în contact cu mulți bărbați tineri cu vărste cuprinse între 20 si 30 de ani care aveau deja un stadiu avansat de alopecie androgenetică, variind de la NW3 la NW5. La fiecare evaluare personală simțeam acel sentiment de nemulțumire pe care îl aveau și acea dorință de a-și recupera densitatea capilară avută nu cu foarte mult timp în urmă. Vorbim aici de 2, 3, 4 poate 5 ani în urmă. Ei fac parte din acel grup de bărbați care sunt extrem de sensibili la factorii endogeni hormonali de genul DHT, și al caror folicului intră în ciclul de miniaturizare în mod accelerat.

Astfel, în o perioadă relativ scură de timp (în nici un caz decenii), chelia lor va evolua nu tocmai subtil, de la NW2 la NW5.
Acești bărbați vor să rezolve problema cît mai rapid și cât mai complet iar când aud de vreun chirurg că le poate restaura toată zona afectată, vor apleca urechea spre sfaturile acestor chirurgi de transplant de păr.

Aici apar deja primele aspecte problematice.

În condițiile ideale în care pacientul are o zonă donoare virgină, cu o densitate superbă, cu un fir de păr relativ gros, pigmentat și drept, asemenea procedură prin care se poate acoperi o zona recipientă de grad NW4-NW5 este posibilă.
Dar... și aici intervine acel DAR pe care mulți pacienți nu vor să-l audă și aleg să-l ignore cu bunăștiință:

  1. Nu uita că alopecia este progresivă și că într-un viitor nu foarte îndepărtat zonele care acum încă au densitate se vor subția considerabil iar când vei dori să mai suplimentezi ce vei pierde în viitor nu vei mai avea de unde lua, zona donoare fiind deja substanțial rărită din operația (sau operațiile) anterioară
  2. Extracția exagerată din zona donoare la o vârstă atât de tânără, va duce la epuizarea imediată a  resurselor donoare
  3. În mod natural, părul din zona donoare se subțiază precum și densitatea numărului de grafturi viabile pentru recoltare, scad odată cu vârsta
  4. După operație zona donoare se contractă cu aproximativ 10-14%, în mod natural
  5. Ține cont și de faptul că unii dintre acești chirurgi au nevoie de tine sau vor pur și simplu ca tu să le fii un Cover Model pentru portofoliul lor de poze de success

 

Sfatul meu a fost și rămâne neschimbat:

În cazul în care ești deja la un stadiu de NW4-NW5 nu opta pentru acoperirea cu o densitate extraordinară, chiar dacă ești extrem de tentat să o faci.
Chirurgul care îți propune o asemenea variantă va avea niște poze superbe before & after cu tine, presupunând că ți-a oferit un rezultat minunat, în schimb tu vei avea de confruntat perspectiva neplăcută de a nu mai avea o zonă donoare viabilă, în anii care vin.

Logic, există și alte opțiuni de a atac problema unei zone donoare deficiente, dar la un cost remarcabil sau pe baza compromisului estetic. Sincer, e de preferat să nu ajungi acolo așa că te sfătui să contemplezi bine alegerea pe care o vei face.

Citește și alte articole relevante...

Înapoi la secțiunea editorială