TOP 15: mituri despre căderea părului

Cam toți dintre noi am auzit la un moment dat în viață sfaturi sau remarci despre eventualele cauze ale pierderii părului. De la proverbialele ouă frecate pe pielea scalpului și ulei lampant până la purtat de șapcă, prezentăm top 15 cu miturile populare despre pierderea părului.

 

1: Căderea părului este cauzată de circulația precară.
Diferite remedii susțin că vor combate pierderea părului, stimulând circulația la nivelul scalpului, dar realitatea este că fluxul sanguin nu are legătură cu pierderea părului, iar creșterea fluxului sanguin nu provoacă creșterea părului.
Exemplu elocvent: foliculele transplantate în zonele cu chelie, cresc și se dezvoltă perfect, dovedind că circulația în zonele cu chelie nu este diferită de alte zone ale scalpului.

2: Căderea părului este cauzată de foliculii înfundați sub piele.
Foliculii de păr înfundați duc la părul subcrescut dermal, nu la căderea părului. Șampoanele și alte produse pentru îngrijirea părului care pretind că "deschid porii pielii capului", nu opresc căderea părului prin a folosi acest principiu.

3: Căderea părului este cauzată de alimentația precară.
În timp ce anumite deficiențe din dieta dvs. pot provoca pierderea temporară a părului, produse pentru îngrijirea părului și suplimente care pretind că “hrănesc scalpul” și ca “oferă părului dvs. vitamine și minerale suplimentare” nu oprește pierderea părului și nu va reversa pierderea părului. Procesul biologic de alimentare cu nutrienți pentru țesutul viu se desfășoară la nivel celular, subdermal, prin intermediul vaselor capilare.

4: Căderea părului este cauzată de acarieni și alte organisme.
Unul dintre cele mai recente mituri despre căderea părului învinovățește acarienii sau alte organisme pentru căderea părului. Deși acarienii pot fi găsiți pe scalp (și în paturile și pernele noastre și mai ales în practic orice gram de praf din casă), nu există nici o legătură dovedită între aceste organisme și căderea părului, iar produsele care pretind că le omor, nu vor face părul să crească mai bogat sau mai sănătos.

5: Majoritatea căderilor de păr este cauzată de stres.
Acest lucru poate fi valabil în unele cazuri, dar aproape toate cazurile de cădere a părului (95% sau mai mult) pot fi atribuite unei combinații între genetică și hormoni. Este nevoie de stres și traume foarte severe pentru a provoca căderea părului, ca in fenomenului numit Efluviu Telogen (detalii aici) sau chiar și în unele forme de alopecie areata sau  totalis.

6: Șampoanele pot trata pierderea părului.
Sampoanele pot ajuta cu siguranță la combaterea căderii părului, dar adevărul este că șamponul este lăsat pe păr și scalp doar câteva minute, apoi este spălat.
Timpul de contact redus reprezintă o barieră semnificativă pentru o eficacitate sporită, deoarece substanțele active au nevoie de ceva timp pentru a penetra pielea și de a-și face treaba. Un șampon bun, dezvoltat specific contra căderii părului ar trebui să fie încorporat într-un regim zilnic pentru a adresa pierderea părului, dar nu este suficient de unul singur.

7: Chelirea poate fi vindecată.
Din păcate, la acest moment, cu exceptia operațiilor de restaurare a părului prin transplant, nu există un tratament definitiv si permanent pentru chelire. Orice sistem pe care îl folosiți pentru a opri temporar sau doar va incetini procesul de chelire. Veți continua să produceți DHT și, prin urmare, trebuie să continuați să îl blocați.
Detalii despre cauzele pierderii părului în acest articol...

8: Chelia vine din partea familiei mamei tale.
Alopecia androgenică este genetică și, prin urmare, poate fi moștenită de la orice linie familială. Chiar dacă ambii părinți au capul plin cu păr, copilul lor poate avea încă predispoziția genetică pentru căderea părului.

9: Chelirea afectează doar bărbații în vârstă
Calvitia nu afectează doar bărbații mai în vârstă, ci îi afectează, de asemenea, și pe bărbații de 20 de ani. De fapt, chelirea la barbati este in crește pe segmentul de mileniali în ritm mai rapid decât oricând, din cauza stresului și al altor factori de mediu.

10: Purtarea unei pălării (sau cască) nu va cauza pierderea părului.
Acestea pot trage de păr, în mod traumatic si pot duce la rarirea pe baze mecanice a densitatii sale. In mod normal, pierdem între 50 și 100 de fire de păr pe zi, care se redresează constant.

11: Purtarea unei pălării sau unei șepci "sufocă părul" și va cauza pierderea părului.
Procesul de respirație al foliculilor are loc subdermal, intracelular, prin intermediul vaselor capilare din pielea scalpului. Este în schimb adevărat ca procesul de transpirație excesivă poate crea o senzație de mâncărime la nivelul pielii scalpului datorită sărurilor conținute în transpirație. Aceasta poate duce la tragea accidentală a părului, prin scărpinare.

12: Ouăle frecate pe scalp în sau fără combinație cu alte substanțe, ajută la cresterea părului.
Deși ouăle conțin proteine și alți nutrienți folositori, mărimea moleculară a acestora nu  este potrivită pentru absorpția transdermală pentru a ajunge la o adâncime de 3-4 mm sub piele, acolo unde foliculli își au rădăcina.
Este în schimb adevărat că substanțele proteice din ou fac firele de păr să arate mai bine, similar efectului conferit de balsamurile de păr.

13: Uleiul / gazul lampant frecat pe scalp, ajută la cresterea părului.
Gazul lampant este un produs petrolier sintetic. Ca orice produs petrolier, acesta este toxic organismelor vii, si asta  include celulele umane. O substanță toxică nu poate ajuta la "creșterea" unui țesut viu pentru simplul fapt că... este toxică.
Este totuși adevărat că gazul lampant ucide micro-organismele (ciuperci) și paraziții dermali de genul păduchilor de păr și a crabilor pubieni (pediculoză), deci poate fi folosit cu succes ca și "tratament" al acestor afecțiuni.

14: Rasul capului va duce la cresterea părului.
Este complet incorect acest mit. Rasul părului de pe scalp nu ajută la creșterea sa, ci dă doar impresia că părul crește mai gros și mai puteric. Este de fapt o iluzie optică.

15: Cafeina ajută la creșterea părului.
Încă o fabulă absolut fără fundație științifică. În cazul în care cafeina ar fi fost benefică creșterii părului, majoritatea bărbaților cu probleme de pierdere sau rărire a părului, ar fi găsit panaceul ideal: cafeaua de dimineață!
Este în schimb adevărat că o cafea are un efect învigorător.
Mai ales dimineața!
Mmmmm.... cine vrea o cafea??

Citește și alte articole relevante...

Înapoi la secțiunea editorială