"A te automedica" sau "A nu te automedica", asta-i întrebarea!

Lăsând la o parte sfaturile oferite benevol și grațios pe diferite platforme de informare, hai să abordăm subiectul medicației împotriva chelirii la bărbați. Mulți bărbați sunt terifiați de-a dreptul când aud că trebuie să ia o pastilă iar procedura de a o înghiți zilnic, este tabu. Este momentul să analizăm dacă acest tabu chiar e benefic sau nu.

Ce spun multor pacienți este că alopecia androgenetica (adică chelirea, mai pe românește), este un proces constant, progresiv și de durată în care densitatea capilară existentă se rărește până la punctul în care pielea scalpului devine vizibilă.

În cazul în care nu ai aflat încă, am abordat cauzele chelirii la bărbați si la femei în acest articol. Pentru cei deja familiarizați cu detaliile prezentate în acel aricol, nu este surprinzător când voi spune că buna administrare a densității capilare existente, este absolut esențială.

Pentru a menține densitatea existentă a părului la bărbații predispuși la chelire, recomand ca acestia să considere măcar opțiunea de a încerca tratamentul cu finasteridă sau keratene alphactive retard, pentru cel puțin un an de zile.

Ideea de bază pe care se fondează acest sfat este că aceste substanțe sunt capabile de a ține sub control anumite mecanisme biochimice care duc la formarea hormonului androgen dihidrotestosteron (DHT), care este cauza principală a alopeciei androgenetica. Fără a ține sub control acest proces biochimic, procesul de chelire va progresa neîncetat.

Este adevărat că nici una dintre cele două substante menționate nu este complet eficientă la toți pacienții. De exemplu finasterida are un procentaj de eficiență de 65-75%, iar keratene alphactive retard are o eficiență de doar 55-65%, în funcție de studiul citat sau condițiile în care s-a efectuat acel studiu clinic. Tot aceste studii clinice menționează că dintre pacienții care au încercat finasterida pe o perioadă mai mare de 1 an, un procent de 45-50% au remarcat oprirea procesului de pierdere a densității capilare, iar 50-55% nu au remarcat asemenea rezultate, în schimb au raportat că au remarcat faptul că numărul de fire de păr telogen pierdute zilnic, s-a redus remarcabil și /sau că au remarcat revenirea pigmentării în firele de păr anagen.

Efecte secundare?
Orice substanță care modifică sau influențează procesele biochimice din corp are efecte secundare, chiar dacă noi nu le remarcăm. Spre exemplu banala vitamina C în exces, poate duce la formarea în mod rapid a pietrelor la rinichi, pe când vitamina A în exces, poate duce la căderea excesivă a părului. Până și pâinea în cantitate excesivă are efecte secundare (evident, de genul ceor care necesită mult efort pentru a scăpă de ele).

În cazul finasteridei este de așteptat ca printre efectele secundare clasice să apară amețeli, scăderea temporară sau pierderea totală a libidoului, pentru primele săptămâni de administrare până corpul se acomodează la noul regim medicamentos. Printre efectele secundare mai considerabile se regăsește cel de malformație congenitală asupra embrionului sau fetusului, precum și pericolul transmiterii substanței către femeia gravidă din sperma bărbatului care ia finsateridă.

Aceste neajunsuri pot fi ușor evitate și ținute sub control, având în vedere că avantajele evidente pe care finasterida le poate oferi pacienților de alopecie androgenetica, depășesc cu mult neplăcerile tranzitorii create de către tratament.

În cazul keratene alphactive retard este de așteptat ca printre efectele secundare clasice să apară amețeli, pentru primele două, trei săptămâni de administrare, dar cu o incidență mult mai redusă. În contrast cu finasterida, acest produs nu prezintă clasicele efecte secundare de scădere sau pierdere a libidoului, în schimb este ceva mai puțin eficient decât finasterida.

Concluzia este că bărbații ce doresc să își mențină densitatea capilară existentă pentru cât mai mult timp posibil, ar trebui fără doar și poate să considere măcar terapia medicamentoasă, chiar dacă aceasta este și pentru un an de zile, pentru a observa dacă în urma tratamentului, au beneficii sau nu.

Evident, înainte de a te decide dacă să începi un asemenea tratament contra pierderii părului, discută mai întâi cu un medic specialist endocrinolog sau un chirurg tricolog și nu lua niciodată medicamente de capul tău!