Factori exogeni care influențează balansul hormonal

Puțini dintre noi știu că ne supunem zilnic, fără a băga de seamă, la diverși factori exogeni care ne pot influența negativ balansul hormonal.
În special la bărbații predispuși la chelire, factorii exogeni joacă un rol crucial în modificările endocrine care au efecte nu tocami pozitive asupra corpului lor.

Soia nu este cea mai bună prietenă a bărbaților. Deci... de ce nu soia?

Una dintre cele mai mari fraude ale "sănătății culinare" din timpurile moderne, este nebunia după soia, care este un moft pe care îți vei dori să-l pasezi după ce citești articolul de mai jos.

Pe lângă faptul că aproape toate ingredientele de soia non-organice sunt de origine GM (midificate genetic), majoritatea aditivilor de soia sunt prelucrați folosind un produs chimic toxic cunoscut sub numele de hexan, care este legat de a provoca defecte la naștere, probleme de reproducere și chiar de diverse forme de cancer.
Soia care nu a fost fermentată este, de asemenea, extrem de estrogenică, ceea ce vă poate destabiliza extrem de ușor echilibrul hormonal natural.

Pentru cei care nu știu încă, deși se găsesc și în corpul bărbaților dar în cantități cu mult mai mici, estrogenii sunt hormoni prevalenți feminini.
De preferat este să evitați laptele de soia și înlocuitorii de carne pe bază de soia.

Contrar miturilor sociale actuale, soia nu este un aliment sănătos, nu previne bolile și nici măcar nu a fost dovedit științific în mod irefutabil că ar fi un aliment 100% sănătos.
Studiile epidemiologice, clinice și de laborator leagă soia de malnutriție, probleme digestive, disfuncții tiroidiene, declin cognitiv, tulburări de reproducere și chiar de afecțiuni cardiace, până la (culmea!) cancer.

Mâncați soia?
Soia are nevoie de timp pentru ca efectele sale asupra sistemului endocrin să fie eliminate complet.

Cât timp?
Cel puțin 2 săptămâni pentru a fi sigur că estrogenul și estradiolul sunt din nou la un nivel normal. Asta în cazul bărbaților. La femei, e altă poveste! Ele pot în schimb să consume soia, dar trebuie să facă asta cu precauție și preferabil cât mai rar posibil.

Bisfenol A

Un alt "vinovat" în peisajul dereglărilor endocrinologice este Bisfenolul de tip A, care este legat de creșterea nivelului de estrogen atât la bărbați, cât și la femei.

Bisfenolul A (pe scurt BPA), este un produs chimic utilizat în fabricarea materialelor plastice și care se găsește în garniturile conservelor de alimente și a sticlelor de plastic în care sunt âmbuteliate băuturile (da, și în apa la sticle de plastic!). În ultimii ani, cercetătorii au semnalat potențialele riscuri de sănătate endocrinologică cu privire la capacitatea BPA de a imita estrogenii hormonali și pot perturba sistemul hormonal.
Deși proprietățile de dereglare hormonală ale BPA sunt relativ slabe, expunerea pe scară largă a oamenilor la această substanță chimică i-a motivat pe cercetători să studieze mai cu atenție efectele posibile asupra sănătății umane. Până acum s-a stabilit concret că BPA prezintă un factor de risc.
Materialele plastice marcate cu numerele de reciclare (de la 1 la 7) au indicat prezența compușilor activi estrogenic. Cele mai ridicate niveluri au fost detectate la sticlele pentru bebeluși și apă, folosind polietersulfonă (PES) sau polietilen tereftalat glicol (PETG), cu măsurători ce depășesc sistematic nivelul de BPA prezent în produsele din policarbonat.

 

Metale toxice

Metalele toxice cuprind un grup de minerale care nu au nici o funcție cunoscută în organism și, de fapt, sunt dăunătoare. Astăzi omenirea este expusă la cele mai înalte niveluri ale acestor metale din istoria înregistrată.

Acest lucru se datorează utilizării lor industriale, arderii fără restricții de cărbune, gaze naturale și petrol și incinerarea deșeurilor din întreaga lume. Metalele toxice sunt acum peste tot și ne afectează pe toți. Au devenit o cauză majoră a bolilor, îmbătrânirii și chiar a defectelor genetice.

Cele mai cunoscute metale toxice sunt:

Aluminiu - folosit la recipientele de băut, băuturi în conserve de aluminiu, apă de la robinet, sare de masă, praf de copt, antiacide, brânză procesată, anti-transpirații, antiacide, vaccinuri și alte medicamente.

Arsenic - utilizat în pesticide, bere, sare de masă, apă de la robinet, vopsele, pigmenți, produse cosmetice, fabricarea sticlei și a oglinzilor, fungicide, insecticide, lemn tratat și alimente contaminate.

Beriliu - prezent în aerul poluat de la arderea combustibililor fosili, fabricarea de materiale plastice, electronice, aliaje de oțel și cenușă vulcanică.

Cadmiu - găsit predominant în țigarete (tutun și marijuana), alimente prelucrate și rafinate, pește mare, crustacee, apă de la robinet, containere placate, țevi galvanizate, aer poluat din incinerarea materialelor ce conțin cadmiu, vopsele, șamd.

Cupru - prezent mai pretutindeni, de la țevi de apă din cupru, cupru adăugat la apa de la robinet, pesticide, ciocolată, avocado, unele nuci, ficat și rinichi, înot în bazine, dispozitive intra-uterine, diete vegetariene, amalgame dentare, suplimente nutriționale - în special vitamine prenatale, anticonceptionale.

Mercur - utilizat la amalgame dentare, prezent în pești mari, crustacee, medicamente, poluarea aerului, fabricarea de hârtie, clor, adezivi, îndulcitori și ceară, soluție pentru lentile de contact.

Apa de la robinet, fumul de țigară, vopselele de păr, vopselele, cernelurile, glazurile, reziduurile de pesticide conțin diverse niveluri de metale toxice. Uleiurile hidrogenate folosite în margarină sau în unt de arahide pot  de asemenea conține nichel.

Mai multe detalii despre acest subiect pot fi găsite accesând acest link.

 

Alte sfaturi
Pentru o sănătate endocrinologică cât mai eficientă, asigurați-vă că nu aveți alte condiții deficitare de genul deficiețe enzimatice, probleme endocrinologice sistemice, că aveți o alimentație adecvată, suficiente vitamine, șamd.

Recipientele din plastic sunt marcate cu coduri de reciclare pe partea de jos, numite cod de identificare a rășinii. Evitați utilizarea containerelor de plastic cu codul 3 sau 7, deoarece unele materiale plastice marcate cu aceste coduri pot fi realizate cu BPA.