Extenuare adrenală, o condiție ”modernă”

Mii de oameni suferă de oboseală constantă care nu este ușurată de odihnă și somn. Acesta este principalul simptom al slăbiciunii suprarenale sau al sindromului de ”oboseală suprarenală” este o condiție a vieții moderne.

Recent am citit un articol interesant al Dr. Danial Nasirzadeh care examinează acest sindrom extrem de comun, cauzele sale, simptomele și procesul de recuperare a sănătății adrenale cu un program de echilibrare nutrițională. Mai jos prezint un sumar despre acest subiect.

Simptomele extenuării adrenale și al surmenajului suprarenal

Simptomele obișnuite ale surmenajului suprarenal includ oboseala și adesea depresia, slăbiciunea musculară, greață, amețeli, tendința la constipație și chiar căderea excesivă  a părului.
La polul extrem sunt citate pofta de dulciuri și alimente sărate, tensiune arterială scăzută și hipoglicemie.

În absența altor cauze evidente, cel mai comun semn al surmenajului suprarenal este o însă hipotensiunea arterială corelată cu oboseala cronică.
De obicei, persoana se va simți adesea obosită, chiar dacă doarme ”bine” peste noapte.

Un alt simptom comun este depresia. Alte simptome includ dureri articulare idiopatice, fără o cauză evidentă care să facă legătura cu instalarea artrozei. Luat cumulat, acest tablou simptomatic ajută medicul curant să decidă dacă este nevoie de testări suplimentare.

În schimb, un test extrem de simplu pe care oricare medic îl poate face pentru a detecta posibilul surmenaj adernal, este testul Ragland.

Testul Ragland este o analiză a tensiunii arteriale pentru a determina nivelul de sănătate și funcție suprarenală. Se măsoară prima dată  tensiunea arterială în timp ce pacientul stă culcat și apoi se măsoară din nou imediat după ce acesta se ridică în picioare. În cazul în care funcția suprarenală este sănătoasă, numărul tensiunii arteriale sistolice (numărul superior) va crește de 8 până la 10 mm. Dacă tensiunea arterială nu crește sau dacă scade, glandele suprarenale funcționează deficitar și este posibil că avem de a face cu un caz de surmenaj suprarenal.

Din nefericire mulți doctori nu sunt familiarizați cu varietatea simptomatică produsă de acest sindrom tranzitoriu, iar adesea spun pacientului că problema e ”în capul lui” și îi recomandă să se odihnească.
Tot din nefericire, doar ”odihna” nu va rezolva problema extenuarii adrenale, și atunci pacientul poate dezvolta condiții secundare acute, cu mult mai variate.

Căderea excesivă a părului în cazul surmenajului suprarenal

Căderea excesivă a părului în cazul surmenajului suprarenal poate fi un fenomen cât se poate de real. Aici vorbim despre un fenomen tranzitoriu și nu despre un efect cu persistență de lungă durată, precum alopecia.

Căderea excesivă a părului în cazul surmenajului suprarenal este ușor tratabilă cu corectarea cauzelor care au dus la instalarea oboselii glandelor adrenale. În special suplimentele alimentare de bună calitate care conțin suficient zinc, fie în formă de heptahidrat sau alte forme derivate ușor asimilabile, pot contribui la restabilirea balansului chimic necesar unei bune funcționări ale glandelor adrenale.

Articolul complet este disponibil pe acest site...

Citește și alte articole relevante...

Înapoi la secțiunea editorială