Când transplantul de păr iese prost

 

Chisturi, unghiuri de creștere greșite, grefe transectate sunt doar câteva dintre detaliile urâte lăsate ca moștenire a unei intervenții chirurgicale proaste.
Ce altceva mai poate merge aiurea?
Se dovedește că... mult mai mult.
Problemele menționate mai sus sunt doar vârful aisbergului.
În mâinile unui expert, o intervenție chirurgicală de transplant de păr poate ieși perfect și poate prezenta rezultate uimitor de naturale.
Însă în mâinile greșite, rezultatele pot fi foarte proaste și pot avea consecințe devastatoare asupra vieții sociale și personale a pacientului.
Un alt factor de risc care poate contribui la eșuarea completă a unui transplant poate fi și utilizarea de FUE automatizată, adică extracția foliculilor folosind mașini speciale, precum și abordarea unghiului incorect a intrumentului de extracție în momentul introducerii în pielea scalpului, poate tăia prin rădăcina foliculului, ceea ce duce la transecția grefei foliculare.
Astfel de foliculi, odată implantați, au o rată foarte scăzută de supraviețuire.
De multe ori, practicantul cu mai puțină experiență poate introduce foliculul într-un unghi incorect în zona recipientă, ceea ce duce la un aspect nefiresc datorită direcției de creștere nenaturală.
În cele mai grave cazuri, părul poate crește chiar spre interior, ceea ce duce la formarea de chisturi și / sau la debutul foliculitei.
Ce alte pericole mai pot aparea?
Infestarea cu Tinea Capitis (herpes tonsuras, dar fără nici o relație cu herpesul geniatal).
Deși extrem de neobișnuit, parazitul TC este detectat la un număr tot mai mare de pacienți, care după ce au făcut operații în anumite țări, au dezvoltat cruste albe pe pielea scalpului.
Asociat cu mâncărime și disconfort, mătreață, pete chele, astfel de cruste au fost inițial considerate a fi o formă de dermatită sau chiar o reacție la un anumit produs post-îngrijire.
Departe de adevăr. Se dovedește că este cazul infestării cu acest parazit fungal, întâlnit mai ales la copii.
Mulți medicii neexperimentați pot diagnostica tinea capitis incorect, fie ca psoriazis, fie ca fiind dermatită seboreică sau ca dermatită de contact.

La ce altceva ar trebui să fii atent pentru a te asigura că nu ți se va întâmpla și ție?  Îți voi da 5 sfaturi de bază, de care ar trebuie să țină cont orice persoană cu un sens rezonabil de bun simț:

Sfatul #1

Ferește-te de ”Ofertele Speciale”
Poate cel mai important sfat: nu sări direct pe o ofertă care are cel mai mic preț! De multe ori vei vedea reclame pe Insta sau FB cu prețuri ”all inclussive” care te atrag cu prețuri de dumping de genul 2500 euro pentru ”un cap plic de păr, hotel, avion și un tur gratuit al orașului”. Astfel de oferte sunt mai peste tot de găsit și da, din nefericire, vorbesc de mii de clinici din Turcia sau Africa de nord care atrag clienții cu asemenea propuneri.
Ține cont de faptul că nu cumperi kilowați oră, metri cubi de gaz sau benzină! Dacă te simți atraș de o ofertă care pare prea bună că să fie adevărată, gândește-te că poate Legea lui Murphy se aplică și în acest caz. Ca și în majoritatea cazurilor din viață, primești exact ceea ce plătești.
Calitatea are un anumit preț și dacă aștepți calitate, trebuie să plătești pentru asta. Prin urmare, nu te aștepta să obții rezultate minunate când plătești câțiva cenți pe graft.

Sfatul #2

Metoda, metoda, metoda!
Alege metoda de transplant capilar potrivită pentru cazul tău.
Fie că e FUE sau FUT, ambele metode au avantaje și dezavantaje.
Fă-ți temele de acasă, educă-te înainte de a alege metoda cea mai potrivită pentru tine. În acest articol explic în detaliu diferențele dintre cele două metode de transplant de păr. Familiarizează-te cu aceste diferențe și fă alegerea cea mai bună.

Sfatul #3

Cunoaște-ți chirurgul!
Gândește-te la operația ta de transplant de păr ca la un contract. La urma urmei, vei plăti o sumă semnificativă. De ce să nu alegi înțelept cui îi vei plăti?
Dacă ai posibilitatea, întâlnește cel puțin 3 medici și mergi la consult cu ei, exact ca și cum te-ai duce la un interviu pentru un job, numai că în acest caz tu ești cel care angajează.
Discută cu ei diverse opțiuni, ce primești  pentru banii tăi, ce cred ei că pot face pentru tine și la ce să te aștepți.
Studiază galeria foto cu rezultate, dar nu uita să întrebi și despre cazurile „complicate”.
Anumiți chirurgi de transplant capilar vor fi foarte fericiți să arate doar rezultatele pozitive și se vor feri de a discuta despre cazurile lor în care au avut mai puțin succes sau se vor simți de-a dreptul ofensați că i-ai întrebat asemenea detalii. Dacă acesta este cazul, pleacă și nu te mai întoarce la ei.

Sfatul #4

”Gestionează-ți așteptările”
Majoritatea prospecților se așteaptă cu adevărat ca după o operație de transplant capilar să li se refacă toată densitatea pierdută și că vor avea ”un cap plin de păr”, chiar dacă situația lor personală nu mai permite un astfel de rezultat.
Ține mnte că zona donatoare (partea din spate a capului) oferă cantități limitate de grefe disponibile pentru transplant.
Vorbeste cu chirurgul tău ce ar fi realist pentru cazul tău, altfel riști să ți se recolteze prea mult iar la final vei fi lăst cu o densitate mică în spate, cu un efect estetic foarte neplăcut, care va persista ani de zile.
Transplantul de păr corporal ar putea fi o opțiune pentru cei cu densitate deficitară în zona donoare, dar poate fi destul de costisitor în comparație cu transplantul de păr standard, adică cel în care se recoltează de pe scalp.

Sfatul #5

Pregătește-te bine înainte și după operație
Petrecerea unei zile în clinică s-ar putea să nu fie exact eperiența despre care ți s- a vorbit în momentul în care ți s-a făcut rezervarea pentru data operației. Un chirurg onest îți va spune că nu totul este atât de lipsit de durere sau de ”fluid” precum se spune pe internet. Îti va spune exact la ce să te aștepți, ce medicație să iei și pe care să o eviți, ce regim post-operator să urmezi, șamd.
Majoritatea chirurgilor pricepuți prescriu o anumită formă de medicamente pentru perioada post-op, fie că e vorba de finasteridă, Kératene alfactive rétard, minoxidil sau de vitamine.
Ține cont de faptul că șansele de succes pentru operația ta depind și de atitudinea, seriozitatea și voința ta de a respecta întocmai instrucțiunile post-op. La urma urmei acesta este un efort de echipă, iar tu faci parte integrală din ea.

Sper ca răndurile de mai sus să te ajute la alegerea ta.
La urma urmei, o operație de transplant de păr va avea efecte pe durata întregii tale vieți. Fă-o ca să arăți bine, nu dezastruos!

În cazul în care ți se pare prea complicat, nu ezita să ceri un sfat calificat și apelează la serviciul de evaluare pentru transplantul de păr, disponibil pe  pagina pentru pacienți (clic aici).

Citește și alte articole relevante...

Înapoi la secțiunea editorială